CULTURA

Sibiul poate fi considerat pe buna dreptate capitala culturala a Romaniei datorita traditiilor seculare si patrimoniului cultural artistic pe care Sibiul si zona din marginime il detine.
Operele unor artisti cum ar fi Andreas Lapicida, Sebastian Hann, Johann Martin Stock si Frans Neuhauser, se mai pot vedea si astazi vizitand diferite locuri din oras.
Prima societate muzicala s-a constituit in 1818 iar pe scenele sibiene au concertat nume celebre ale vremii cum ar fi Franz Liszt sau Johann Strauss.
In Sibiu exista in momentul de fata o puternica baza culturala formata din 2 teatre, o filarmonica, 1 cinematograf, 5 biblioteci, 5 centre culturale, 6 institute culturale diverse precum si 10 muzee.
:: Capitala Culturala Europeana 2007
:: Calendarul Manifestarilor Culturale din Sibiu 2005

Teatrul in Sibiu

Inceputurile activitatii teatrale in Sibiu isi au bazele inca din sec. XVI cand elevii dadeau doua reprezentatii scenice pe an, iar la 15 februarie 1582 s-a desfasurat in aer liber prima punere in scena a unei batalii. Incepand cu 1756 spectacolele teatrale aveau loc in casa baronului von Möringer, actuala Casa Albastra din Piata Mare. Interesul pentru teatru era atat de ridicat incat la 1778 s-a inceput editarea unei publicatii teatrale, Theatral Wochenblatt.
In 1789 s-a ajuns la primul teatru cu sediu stabil in Turnul Gros deschis de Martin Hochmeister. In 1923 a luat fiinta un prim teatru romanesc.
Actuala institutie, Teatrul National "Radu Stanca", a fost infiintat, alaturi de Teatrul pentru copii si tineret 'Gong' si Filarmonica de Stat, in 1949.
Sectia germana a teatrului a fost deschisa in 1956.
Anual la Sibiu se desfasoara Festivalul International de teatru si Festivalul Teatrului Studentesc, importante manifestari culturale.

www.sibfest.ro
www.filarmonicasibiu.ro

Biblioteca ASTRA

Inca din primul an al infiintarii Astrei, 1861, s-a pus problema crearii unei biblioteci nationale. Numarul volumelor a crescut in timp ajungand astazi la peste 750000, al revistelor la 48000 si al manuscriselor la 12000.
Biblioteca ASTRA detine in patrimoniul sau o serie de carti rare dintre care amintim si cea mai veche carte aflata in fondul Bibliotecii - Bonifacius VIII. Papa: "Sexti libri decretalium...", MDXI, 1511, precum si cea mai veche carte romaneasca: "Sbornicul slavonesc" -tiparita de Coresi la Sas-Sebes in anul 1580.
De asemenea, printre cartile rare aflate in fondul Bibliotecii "ASTRA" se numara si
* Hieronymus sanctus: "Vitae patrum" - tiparita la Venetia (Veneetis) in anul 1512
* "De re militari" - Flr. Vergetius si "Strotagemata" - Frontinus - tiparita la Paris in anul 1534

Reviste de cultura

La Sibiu apar doua dintre cele mai importante reviste de cultura romanesti: revista Transilvania si revista Euphorion.
Revista Transilvania a aparut prima data la Brasov in 1868 din initiativa lui George Baritiu iar din 1880 s-a stabilit la Sibiu. In prezent revista are o aparitie trimestriala.
In 1990 se puneau bazele revistei Euphorion din initiativa unui grup de tineri scriitori avand director onorific pe Stefan Augustin Doinas.
Sub tutela revistei functioneaza si libraria si fundatia Euphorion.
Din 13 martie la Sibiu apare si "Caietele lui Mopete", publicatie coeditata de Societatea Culturala "Lucian Blaga" din Cluj Napoca si de Organizatia Neguvernamentala de Tineret Crispus Sibiu.