Centrul istoric al Sibiului, cel mai mare sit medieval din Romania, este grupat in jurul celor 3 piete istorice si este limitat de urmele celei de-a 4 centuri de fortificatii.
In detaliu:

Piata Mare
Piata Mica
Piata Huet
Cetatea Sibiului


Strada Avram Iancu
Avram Iancu este strada care porneste de la Turnul Sfatului si coboara spre biserica Ursulinelor. Conturarea ei incepe din sec. XIV si a fost locuita de patura instarita a orasului.
Pe sub cladirea de la nr. 3 se afla pasajul boltit al pielarilor care face legatura cu piata Mica.
La nr. 9 se gaseste o curte in bolta in stil renascentist care pastreaza in spatele curtii urmele unui turn de aparare. Fatada prezinta un portal baroc din piatra ce sustine un balcon care are intr-un medalion initialele BB. Langa aceasta, la numarul 7 o alta cladire considerata monument istoric.
Pe partea opusa la nr. 8 este fosta resedinta a familiei Brukenthal cu o curte interioara in arcade. La nr. 21 este casa compozitorului Gheorghe Dima (1874 - 1925) autor de muzica corala inspirata din folclorul romanesc.
La jumatatea strazii pe partea stanga porneste Pasajul Scolii printr-un tunel care face legatura cu orasul de jos.
Pe partea opusa pasajului, la nr. 16, se afla cea mai veche casa de locuit din Sibiu, casa Bobel (sec. XV).

Centrul istoric al Sibiului se intinde pe doua nivele: Orasul de sus si Orasul de Jos. Alte strazi importante din Orasul de sus sunt:
Strada Cetatii, Strada Gen. Magheru, Strada Tribunei, Str. Tipografilor si Strada Centumvirilor.
Orasul de jos s-a dezvoltat in arcuri de cerc in jurul primei fortificatii, aici se gasesc cele mai vechi strazi din oras: Strada 9 Mai, Strada Ocnei si Strada Turnului.

Strada Nicolae Balcescu

Nicolae Balcescu este principala artera comerciala si locul de promenada a sibienilor rezervata doar pietonilor.
Strada este dominata de cladiri masive, cele mai multe datand din sec. XIX.
Pe coltul cu Piata Unirii se afla o cladire in stil Art Deco ridicata la inceputul sec. XX.
La nr. 25 cladirea prezinta figuri de divinitati antice in relief datand din sec. XIX. Cea mai importanta cladire a strazii principale este la nr. 12, Palatul Michael Brukenthal ridicata dupa 1786. Usa mai pastreaza tamplaria intiala iar pe peretele opus accesului se afla blazonul lui Michael von Brukenthal.
Cladirea Bancii Comerciale dateaza din 1914 iar partea opusa este dominata de cladirea hotelului Imparatul Romanilor.

Strada Mitropoliei

Strada porneste de la cladirea vechii primarii, Muzeul de Istorie, si gazduieste cateva dintre cele mai importante obiective turistice.
Biserica reformata dateaza din 1786 si prezinta o fatada ingusta spre strada cu un turn patrat cu ceas. Pe sub cladirea de la numarul 11 un tunel boltit leaga strada Mitropoliei de strada Xenopol, este cel mai lung pasaj de trecere din Sibiu aparut dupa obturarea unei strazi inguste. Cladirea urmatoarea, la numarul 13, numita si Micul Palat sau Casa cu Cariatide, este o constructie de la sfarsitul sec. XVIII cu un portal flancat de doua cariatide ce sustin un balcon. Pe partea opusa de semnalat cladirea Postei, 1904.
Catedrala Ortodoxa, 1906, este o constructie masiva inspirata de biserica Sf. Sofia din Constantinopol iar pe partea opusa se gaseste cladirea Institului Teologic 'Andrei Saguna'. Cladirea dateaza din 1914 si este construita in stil neobrancovenesc, un stil arhitectural putin intalnit in Sibiu.
Pe partea opusa este sediul Mitropoliei Ortodoxe ridicata in prima jumatate a sec. XIX
Partea istorica a strazii se incheie pe partea stanga cu parcul ASTRA si pe partea dreapta cu biserica Sf. Johannis, un edificiu neogotic datand din 1883.